
Dietetyk to osoba, która planuje i nadzoruje sporządzanie diet leczniczych dla pacjentów indywidualnych, grup w szpitalach oraz zakładach żywienia zbiorowego.
Dietetyk powinien także nadzorować wybór oraz metody przygotowywania żywności i potraw, a także brać udział w programach żywieniowych i edukacji społecznej. Natomiast definicja sformułowana przez European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) mówi, że wykonywanie zawodu dietetyka powinno opierać się na wiedzy naukowej z zakresu żywienia człowieka i dietetyki opartej na dowodach (evidence-based approaches). A więc optymalna formuła dietetyki to Evidence-Based Dietetics.
Liczba przypadków zachorowań na przewlekłe choroby niezakaźne ciągle rośnie, więc także wzrasta także zapotrzebowanie na specjalistów żywienia. Istnieją nowe możliwości pracy dla dietetyków z zakresu edukacji żywieniowej i promocji racjonalizacji żywienia. Ideą edukacji żywieniowej jest zmiana zachowań w kierunku korzystnym dla zdrowia.
planowanie, nadzór i stosowanie w oparciu o podstawy naukowe żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności,
ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze,
Doradca Dietetyczny
ul. Metalowców 9
54-106 Wrocław
Telefon:
tel. 791 418 877
E-Mail:
info@doradcadietetyczny.com.pl
Zapraszamy do kontaktu!